James Hirvisaari - Suomi on suomalaisten maa Kansanedustaja. Suora ja lahjomaton.

Kaikki blogit puheenaiheesta Politiikka

Äänestäjä, oletko äänestänyt haittapäättäjää?

Tänä aamuna, palatessani lehdenjaosta, katselin teiden varsilla olevia vaalimainoksia ja kuuntelin radiosta - vaalimainoksia. Eräs mainos, jääköön kilpailija tässä kehumatta, oli minusta varsin hyvä. Jäin miettimään, miksi mainos oli minun mielestäni hyvä. Olen opiskellut 1300 opintopistettä, montaa eri alaa. Silti työllistyminen tekniikan alalla ei ota onnistuakseen, koska työpaikkoihin etsitään useimmiten spesialistia. Työnantajalla, tai rekrytointifirman konsulentilla on jonkinlainen kuva siitä, mitä ideaalinen hakija osaa.

LAKKO-OIKEUS ON IHMISOIKEUS

Vaalikoneista voit nähdä, että on väliä sillä, miten äänestät. Iso näkemysero oikeiston ja vasemmiston välillä on suhtautumisessa lakko-oikeuteen ja poliittisiin lakkoihin. 

 

Politiikka on sieltä ja syvältä

Turuilla ja toreilla jutustellessa saa monesti kuulla politiikan olevan silkkaa höpöhöpöä ja että poliitikot ovat varsinaisia humpuukimaakareita. Nämä ovat tosin huomattavasti siistittyjä muotoja siitä, mitä moni ihminen oikeasti sanoo. Politikan sanotaan usein olevan sieltä ja syvältä.

Mitä politiikka on

Koulussa opittiin, että politiikka on yhteisten asioiden hoitoa. Yhteisten asioiden? Käsitteellistä höpöä. Voisiko äänestäjä etukäteen saada luettelon noista yhteisistä asioista ja tehdä äänestyspäätöksen sen perusteella? Ovatko ehdokkaiden lupaukset yhteisiä asioita? Puolueet ovat arvosaarekkeita. Äänestäjien lähtökohtana ovat ehdokkaiden arvot: 

 

Politiikka on erilaisten arvojen sovittamista yhteisiksi toimenpiteiksi.

Dialogi katkeaa ja väkivalta alkaa?

Kieltämättä uskoni yhteiskuntaa kohtaan on ollut koetuksella useita kertoja. En silti ala epätoivoisia tekoja suositella muillekaan kansalaisille, vaikka niiden ansiosta voi saada laajaa julkisuutta riippumatta väkivallantekijöiden tarkoitusperistä.

Minulla ei ole Timo Soinia mitään vastaan eikä muitakaan poliitikkoja, vaikka maan tavat hallitsee yhteiskuntakulttuuria melko vahvasti. Epäilen, että oma nimenikin on jossain mustassa kirjassa, kun juuri kukaan tai mikään taho ei halua edes kiittää minua idearikkaudestani.

Mikään ei muutu vaalien jälkeen

Mennäänpä ajassa hieman taaksepäin ja katsotaan miten kaikki tehdään. 6 vuotta sitten oppositio johtaja Sipilä nuoleskeli hallitusta, tarjosi auttavaa kättä. Se vetosi suureen yleisöön, mukava kaveri, ei katkera opposiotossa. Enemmistöhallitus joka meillä aina on jyrää asiansa läpi, kenenkään voimatta estää. Siinä on ihan sama ojentaako kättä tai ei, mutta se saadaan näyttämään hyvältä. 4 vuotta sitten oli vaalit. Kukapa ei heltyisi äänestämään jos on koiranpentu tai vauva sylissä? Toreilla luvattiin ajaa köyhän ja duunarin asiaa. Tottakai luvataan, siellä on miltei kaikki äänet.

Tolkun mies ei panikoi

Kun Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kiertää vaalivankkuriensa mukana, hänellä on missio. Tehdä maailmastaan itsensä näköisen. Sama missio on monella muullakin poliitikolla ja aktivistilla. Ja niinhän pitääkin olla! Vai pitääkö?

Kumpi avainasemassa: puolue- vai henkilövalinta?

Monasti väitellään, kumpi on tärkeämpi eduskuntavaaliuurnilla puoluevalinta vaiko henkilökeskeinen valinta.  Onko äänestäminen vaikeutunut, kun puolueet ovat  liiaksi yhdenmukaistuneet?  Tai siksi että paljon konkareita jättää eduskuntatyön toisille kuka mistäkin syystä.

  - ”Eduskuntavaalien ehdokaskeskeisyyttä liioitellaan usein” , arvioivat e2 Tutkimuksen tutkijat.

Ehdotan haittaveroa poliitikoille

SDP:n kestävän kehityksen arvonlisäveron lisääminen maidolle, lihalle ja ties mille muulle on hulluutta. Kestävän kehityksen nimissä ehdotankin myös poliitikoille haittaveroa. Määrä kuukaudessa heitetään nopilla ja kerrotaan 1000€ sen verran paljon haittaa näistä herroista kansalle on. Kuinka hölmöksi tämän maan johtajat voivat mennä? vastaus on että rajaa ei ole ja kansahan sen lopulta päättää, mutta joku joka on jo mennyt Rinteen puolesta lyömään vetoa, että on tuleva pääministeri niin tässä vaiheessa voin jo pahoitella häviötä. Väyrynen voittaa vinkkinä.

Espanja voxittuu

Espanjan nykypolitiikkaa seuratessa kannattaa aika ajoin muistaa, mitä diktaattori Francon viimeisen hallituksen työministeri sanoi pari vuotta sitten: francolaisuus on Espanjan oikeiston DNA:ssa pysyvästi; joka muuta väittää, ei tiedä, mistä puhuu, oli entisen ministerin sanoma.

Tuo sanoma on varsin ajankohtainen nyt, kun äärioikeistolainen, umpirasistinen, homofobinen, naisvihamielinen Vox-puolue pääsi joulukuussa Andalucían alueparlamenttiin, ja monenlaiset uusfasistiset ja uusnatsiryhmät ovt alkaneet esiintyä entistä avoimemmin kaduilla ja turuilla..

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä