James Hirvisaari - Suomi on suomalaisten maa Kansanedustaja. Suora ja lahjomaton.

Kaikki blogit puheenaiheesta Lappi

Lapin kalapolitiikka kaipaa parannuksia

Vaelluskalat, kuten lohi, järvilohi, taimen ja harjus, tarvitsevat elinvoimaisina säilyäkseen vapaan kulkumahdollisuuden kutujokiinsa ja takaisin mereen tai järveen syönnökselle. Tarvitaan myös sopivia koski- ja virtapaikkoja, kutusoraikkoja ja puhdasta vettä. Uhanalaisten vaelluskalakantojen elvyttämisellä on kova kiire. Nousukaloja ja vapaita reittejä vesistöissä on liian vähän. Lisäksi salakalastus uhkaa vaelluskalakantoja paikoin vakavasti.

Joko on palkansaajien vuoro?

Lapin elinvoiman lähteinä ovat erityisesti metsät, malmit ja matkailu. Kuntiemme ja koulujemme työntekijät puolestaan huolehtivat siitä, että meillä Lapissa on hyvä opiskella ja elää. Miten eduskuntapuolueet suhtautuvat näihin Lapin kannalta keskeisiin aloihin ja työntekijöihin?

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:ta johtaa toimitusjohtaja Jyri Häkämies (Kok.). EK:n keskeisimpiä huolenaiheita on ammattiyhdistysliikkeen lakko-oikeuden rajoittaminen. Poliittisen lakko-oikeuden poistamista kannattavat Kokoomus ja Keskusta, pienpuolueista Kristilliset, RKP ja Siniset.

Kevitsan kaivos voi olla seuraava Talvivaara

Yle uutisoi perjantaina (22.3.) Sodankylässä sijaitsevan Kevitsan kaivoksen kasvavista ympäristöongelmista. Kaivoksen jätealtaasta pääsee metalleja pohjaveteen, ja vastaavasti pieneen jätealtaaseen pulppuaa puhdasta pohjavettä. Myös kloridi- ja sulfaattipitoisuudet ovat nousussa tarkkailukaivoissa. Ongelma on vain pahentunut vuodesta 2017, jolloin ensimmäiset pohjavesipäästöt kaivosalueella havaittiin – eikä kukaan tiedä syytä kiihtyvälle ongelmalle.

Lapissa autoilu on välttämätöntä

Olen kiertänyt kampanjoimassa ympäri Lappia nyt jo tuhansien kilometrien mitalla – välillä omalla autolla, välillä julkisilla – ja viimeisten kampanjaviikkojen aikana tahti kiihtyy entisestään. Yksi kysymys tuntuu askarruttavan toreilla tapaamiani ihmisiä paikkakunnasta toiseen: mitä ajattelen yksityisautoilusta?

Koulutus on Lapin ja Suomen kivijalka

Kevät on yhteishakujen aikaa: haku lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin päättyi eilen tiistaina, ja ensi viikolla on korkeakouluhakujen avautumisen vuoro. Koulutus ja osaaminen muodostavat vankan pohjan suomalaiselle yhteiskunnalle ja sen tulevaisuudelle, ja niiden puolustaminen on näinä päivinä ensiarvoisen tärkeää.

Jäämeren radan kaavamerkintä on poistettava

Liikenne- ja viestintäministeriö tiedotti helmikuussa Suomen ja Norjan välisen selvitystyöryhmän raportista, jonka tehtävänä oli selvittää Jäämeren radan rakentamisen edellytyksiä ja mahdollisessa jatkosuunnittelussa huomioon otettavia tekijöitä. Raportissa todetaan yksioikoisesti, ettei jatkotoimenpiteitä ratahankkeen edistämiseksi tällä erää esitetä. 

Tekniikan Maailman sähköautojen talvitesti: ”Ennakkoluulot nurin”

NYT SELVIÄÄ, MITEN PÄRJÄÄ SÄHKÖAUTOLLA SUOMEN TALVESSA, huutaa uusin Tekniikan Maailma pääjutussaan. Lehti on testannut Lapin talvessa kuutta sähköautoa samalla tavalla kuin polttomoottoriautoja. Tulokset ovat selvät: hyvin pärjää. Sähköautoilijoille tässä ei ole mitään uutta, me tiedämme tämän jo kokemuksesta.

Keskustan valinnanvapaus, Kokoomuksen maakunnat

Keskusta on kannatuskriisissä, eikä syyttä. Miten turvata kannatuskriisissä poliittinen jatkuvuus? Poliittinen kannatus ja näkymät ovat keskeisiä ajureita poliittisissa uudistuksissa. Maakuntauudistus tarjoaa oivan mahdollisuuden betonoida valtarakenteet. Vaalien aiheuttamat poliittiset heilahtelut lyövät matalammilla laineilla hallintorakenteiden virkamiesjohdoissa.

Keskustan metsähakkuutavoitteet ovat kestämättömiä

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi Uutissuomalaisen haastattelussa (3.3.2019) keskustan tavoittelevan metsien hakkuiden kasvattamista. Sipilän mukaan hakkuutavoitteen kasvattaminen entisestään on kestävää sekä kasvattaa Suomen hiilinieluja samanaikaisesti. Tosiasiassa väite on lukuisten viimeaikaisten tutkimusten ja asiantuntijalausuntojen vastainen.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä