James Hirvisaari - Suomi on suomalaisten maa Kansanedustaja. Suora ja lahjomaton.

Kaikki blogit puheenaiheesta Valtionosuudet

Suomi tarvitsee kaupunkiministerin

Tilastokeskus on julkaissut vuoden 2018 ennakkoluvut väestönlisäyksen osalta Suomen kunnissa ja luvut vahvistavat trendiä Suomen kahtiajaosta. Tutkija Timo Aro on onnistunut hyvin visualisoimaan, kuinka Suomi on entistä vahvemmin jakaantunut kasvaviin ja taantuviin alueisiin. Manner-Suomen 311 kunnasta vain 59 yli positiiviseen tulokseen väestönlisäyksessä.

Maaseutu pysyy asuttuna pitämättäkin

Taloustutkimus julkaisi maanantaina tutkimuksen, jossa kansalaisilta oli kysytty ”Pitääkö yhteiskunnan tukea sitä, että koko Suomi pysyy asuttuna?”. Tuloskin oli selkeä, jopa 79% vastaajista kannatti tällaista tukemista. Välittömästi tutkimuksen julkaisemisen jälkeen sosiaalinen media räjähti, kun tutkimuksen kysymystä moitittiin liian pyöreäksi ja tutkimuksen tekijää subjektiiviseksi. Kaupungistumiskehityksen vauhdittajat huusivat suureen ääneen, että koko maata ei yksinkertaisesti voi pitää asuttuna.

Helsinki maksaa entistä suurempaa hintaa Keskustan aluepolitiikasta

Kuntaliitto on julkaissut alustavat laskelmat ensi vuoden kuntien valtionosuuksien tasausmaksuista. Erityisesti Helsingin maksamat tasausmaksut jatkavat kasvuaan. Helsingin maksama valtionosuuksien tasausmaksu nousee ensi vuonna 299 miljoonaan tämän vuoden 289 miljoonasta. Vielä 2015 Helsingin osuus oli 249 miljoonaa, joten viime vuosien kasvuvauhti on ollut hurja.

Metropolialue imaisee asumistukien lisäksi myös T&K tuet

Tulonsiirroista keskusteltaessa keskitytään hyvin usein puhumaan ainoastaan valtionosuusjärjestelmän tasauksesta. Helsingin Sanomatkin on usein esittänyt, että Uusimaa elättäisi muuta maata. Nostin itse taannoin esille tulonsiirroista asumistuen, josta suuri osa kohdentuu metropolialueelle. Tässä blogikirjoituksessani käsittelen tutkimus- ja kehittämisrahoitusta.

Valtionosuusharha

Suomen Kuvalehti ja valtiotieteen tohtori Timo Aro virittävät molemmat jälleen keskustelua valtionosuuksista ja kuntien valtionosuusriippuvuudesta. Samalla listataan kuntia, joiden arvellaan kuolevan. Virsi on sama vuodesta toiseen: autuus asuu kaupunkiseuduilla ja etelä elättää pohjoista. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

Pääkaupunkiseutua kehitetään myös muun Suomen resursseilla

Kuntavaalien lähestymisen voi aistia, kun pääkaupunkiseudulta hyökätään häikäilemättä muuta Suomea kohtaan. Viimeisimpänä sotatorveen töräytti vihreiden kuntavaaliehdokas Mikko Kiesiläinen, jonka mielestä Helsinki ja muu pääkaupunkiseutu maksavat kohtuuttoman paljon verotuloihin perustuvaa valtionosuuksien tasausta.

Asumistuki valtiolta kunnille!

Kelan jättävä pääjohtaja Hyssälä: Asumistuessa tulee seinä vastaan (YLE 8.10.2016) on aikalailla samoilla linjoilla omani kanssa Asumistuki on haitallisin tuki (Puheenvuoro 31.12.2015).

Sekä omani että Hyssälän "lopullinen ratkaisu" on siirtyä perustuloon, mutta tämän lisäksi Hyssälällä on viisautta, joka minulta vielä viime joulukuussa puuttui:

Syrjäisyys ja saaristo-osakunta lisät

Vihdoinkin valtionvarainministeriö on ainakin selvitystasolla tarttumassa oikeaan asiaan. Valtiovarainministeriö selvittää valtionosuuksieen saaristo-osakunta lisiä ja syrjäisyystekijöitä. (katso oheinen linkki)

Rääkkylähän on monia vuosia kärsinyt siitä, että emme ole syrjäinen kunta.  Olemme "liian" lähellä Joensuuta, matkaa ainoastaan 32 km, tosin vesiteitse mitattuna.

Naapurikaupunki Kitee sen sijaan määritellään syrjäiseksi ja on syrjäisyytensä johdosta saanut lisävaltionosuuksia ihan miljoonissa laskien.

Rääkkylän ratkaisu - malli toimivista lähipalveluista

Rääkkylän ratkaisu

Viime aikoina on julkisuudessa kritisoitu Rääkkylän tekemää sosiaali- ja terveystoimen ulkoistamisratkaisua puutteellisin tiedoin. Asiaan aikanaan osallisena olleena muutaman kommentin haluan esittää.

Uutisoinnista on mahdollista saada kuva, että Rääkkylässä olisi toimittu ymmärtämättömästi.

Salon osuus maahanmuuton kustannuksista 3,1 miljoonaa euroa

Olen unohtanut informoida teitä siitä, että Salon Perussuomalaisten aloite maahanmuuton kustannusten selvittämiseksi on tuottanut tulosta. Virkamiesarvio on noin 3,1 miljoonaa euroa vuodessa. Tästä puuttuu luonnollisesti mm. harkinnanvarainen toimeentulotuki, koska sitä on lain puitteissa mahdoton yksilöidä. Jutusta käy ilmi, että jostain syystä Suomessa juuri tämä kustannuserä on hankala laskea, vaikka yleensä täällä tiedetään, jos naapuri pieraisee.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä