James Hirvisaari - Suomi on suomalaisten maa Kansanedustaja. Suora ja lahjomaton.

Kaikki blogit puheenaiheesta Agendajournalismi

MITÄ MERKITSEE LAATUMEDIA TÄNÄ PÄIVÄNÄ?

Vielä parisen vuosikymmentä sitten johtavat sanomalehdet panostivat laatuun. Lukijoiden joukossa oli erilaisista taustoista tulevia ihmisiä. New York Times veti liberaalimpaa linjaa. Time on konservatiivisempi ja Newsweek liberaalimpi. Oli selvää, että kilpailua oli konservatiivien ja liberaalien lehtien kesken. Tämä merkitsi sitä, että kummankin laidan lehtien piti lähestyä tai ainakin kosketella vastakkaisen puolen näkökantoja. Hyvä journalismi kertoi asioista useita puolia. Kirjoittaja saattoi hieman painottaa omaa kantaansa, mutta hänen oli arvostettava vastakkaisia mielipiteitä.

Mikä ihmeen agendajournalismin fake news?

Vuonna 2018 vihreä poliitikko Rosa Parks suurentaa hiilijalanjälkeään matkustamalla perheensä kanssa liberaaliin Berliiniin, joka nykyisin tunnetaan väkivaltaisesta homovastaisuudestaan. Hän näkee pakkopalautetun henkilön poliisien seurassa ja päättää toimia. Rosa Parks, pyyteettömästi ja itseään ajattelematta aloittaa yksinäisen taistelunsa maailman epäkohtia vastaan julkaisemalla livekuvaa facebookiin. Lainsäädäntösihteerinä hän tietää vain viidesosan pakkopalautuksista liittyvän turvapaikkapalautuksiin, mutta luottaa omaan etniseen profilointikykyynsä suvaitsevaisena poliitikkona.

Journalismia vai ei?

Saska Saarikosken twiitti "Ne, jotka arvostelevat Helsingin Sanomia siitä, että lehti ottaa kantaa, vaikka "sanomalehden pitäisi vain välittää uutisia" eivät tiedä mitään sanomalehdistä tai niiden historiasta. Sanomalehdet perustettiin yhteiskunnallisen keskustelun areenoiksi. Tietotoimistot ovat erikseen." on herättänyt paljon keskustelua.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä