James Hirvisaari - Suomi on suomalaisten maa Kansanedustaja. Suora ja lahjomaton.

Vaalikeskustelu mediassa - journalismia vai politiikkaa?

(Etelä-Suomen Sanomilla ei ollut kanttia julkaista tätä kirjoitustani. Oireellista?)

 

Politiikka puhuttaa kansaa. Median seuraamisen lisäksi ihmiset osallistuvat myös itse julkiseen keskusteluun. Internetin kautta uusin tieto leviää hetkessä, ja usein samasta aiheesta nousee esiin erilaisia näkemyksiä, mikä on tietenkin kokonaiskuvan muodostamisen kannalta hyvä asia. Silti yllättävän monille, jopa toimittajille, näyttää olevan äärimmäisen vaikeaa sietää omasta näkökannasta eroavaa ajattelua. Demokratiassa kaikilla pitää kuitenkin olla oikeus esittää omia ohjelmiaan. Kansa ei ole tyhmää, ja äänestäjäthän sen lopulta ratkaisevat, mikä aatesuunta saa valtaa. Keskustelun tukahduttaminen ja informaation vääristely on aina erittäin moitittavaa.

Perussuomalaisena minua kiinnostaa tietenkin se, mitä juuri meistä kirjoitetaan ja vastaako teksti todellisuutta. Rakentava kritiikki on aina tervetullutta, ja parhaimmillaan arvostelu inspiroi hiomaan omia näkemyksiä. Valitettavan usein media kuitenkin sortuu rimanalituksiin.

Internetissä on välttämätöntä käyttää ankaraa lähdekritiikkiä, mutta myös julkisella medialla on suuri vastuu. Laatujournalismissa kiinnostutaan ilmiöistä eikä valita puolta. Poliittinen lehdistö on erikseen - siellä kuuluukin pitää omaa poliittista ohjelmaa ainoana oikeana sekä ruotia kilpailijoiden kelvottomia tekeleitä. Lukijan on kuitenkin aina syytä tietää, milloin on kyse poliittisin vaikuttein tuotetusta journalismista. Toimittajien aatetaustojen julkistaminen on yhtä tärkeää kuin poliittisen vaikuttajan puoluekannan mainitseminen.

Media on neljäs valtiomahti. Valta on huumetta, ja toimittajan on helppo langeta mediavallan väärinkäyttöön. On muistettava sekin, että toimittajia ei ole vaaleilla valittu.

 

EDIT: Hämeen Sanomat julkaisi kirjoitukseni sunnuntaina 10.4.2011. Kymmenen pistettä!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat