*

James Hirvisaari - Suomi on suomalaisten maa Kansanedustaja. Suora ja lahjomaton.

PPP - Pelkkää Pahaa Puhetta

Jotkut ovat käsittäneet ihan väärin. Suomenruotsalaiset ovat mielestäni ERITTÄIN mukavaa porukkaa. En inhoa ruotsin kieltäkään vaan nimenomaan PIDÄN siitä. Se mitä vastustan on PAKKORUOTSI ja liian kallis ja turha ja jopa haitallinen virallinen kaksikielisyys. Esitän pahoitteluni loukkaantuneille. Mutta kenenkään ei pitäisi puhua PAHAA toisista, jos ei tunne asioiden oikeaa laitaa - vasemmasta puhumattakaan.

Ylipäätään selän takana ei pitäisi puhua yhtään mitään pahaa kenestäkään. Sellaista toimintaa en itse harrasta enkä sellaista voi mitenkään myöskään arvostaa.

Tämä oli kirjoitettu oikeasti alun perin Facebook-statukseksi, mutta laitetaan nyt teksti tännekin. Tuleepa ehkä hiukan inhimillisyyttäkin tänne raskaan sarjan sekaan.

:)

James Hirvisaari
Asikkalan Perussuomalaiset pj
Perussuomalaisten Hämeen piiri vpj

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Örkki (nimimerkki)

Miksi juuri pakkoRUOTSI? Koulussa on paljon pakollisia aineita, esimerkiksi kuvaamataito, liikunta ja musiikki ovat ihan oleellisesti vastenmielisempiä ja turhempia kuin ruotsi.

Markus Lehtipuu (nimimerkki)

Kelluskelin eilen kuumissa lähteissä tulivuoren kraaterissa, ja siellä tapasin Kanadan-intiaanin ja suomalaisen, siis pariskunnan. Heidän yhteinen kieli oli... ruotsi!

* * *

Jokaisen on pakko käydä koulussa. Pakko.

Siellä sitten opetellaan erilaisia taitoja. Sitten jossain vaiheessa koulu on ohi. Sen jälkeen alkaa aikuisuus, eikä aikuisena ole enää tapana itkeä menneitä. Katsotaan eteenpäin, tulevaisuutta rakennetaan.

Jokainen joka yhdistää sanat "pakko" ja "ruotsi", leimautuu.

Eiköhän riitä, että puhutaan kielitaidosta, tai kielestä, tai sitten kielitaidottomuudesta tai junttiudesta.

Mieluiten lasken suomalaiset samaan kastiin kuin hollantilaiset ja sveitsiläiset, monia kieliä osaavaksi kansakunnaksi. Toivon, että suomalaiset oppivat kouluissansa mahdollisimman monia eri taitoja.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#1.
Ai että musiikki tai kuvaamataito vastenmielisempiä kuin ruotsi? Elähän nyt :D

#2.
"Jokainen joka yhdistää sanat ”pakko” ja ”ruotsi”, leimautuu."

Leimautuu kenen silmissä?

Örkki (nimimerkki)

#3 Javisst, de är ytterst motbjudande.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Valinnan vapaus koulujen kielten opetukseen ilman muuta.

On kovin kummallista,että ruotsin kieli on suomenkielisten koulujen läpi koko koulujärjestelmän pakollinen oppiaine. Siis peruskoulusta yliopistoihin.

Pakkoruotsi on politiikkaa eikä suinkaan pedagogiikkaa. Yleensäkin vieraiden kielten opetuksessa motivaatio paranee kun kieliopintojen valinnat perustuvat vapaaehtoisuuteen.

Käsite kotimainen kieli on sekin poliittinen eikä pedagoginen. Näin politiikka, jopa puoluepolitiikka on tuotu lasten arkeen.

En havainnut mitään eroa kotimaisen ja vieraaksi kutsutun kielen opetusmentelmissä. Näin vanhempana pikemminkin ihmettelen,että kotimaisen kielen tunneilla opetettiin Ruotsin kansallislaulun sanat ja laulatetaan sitä lapsilla.

Käyttäjän kangaro kuva
Ros-Britt Kangas

Kas kun "pakkoruotsi" ja "kallis kaksikielisyys" on vaikea ymmärtää väärin.....

xerxes (nimimerkki)

Kylläpä on tullut pakkoruotsista myös pakkomielle Markukselle kun påitää ulkomailta käsin kommentoida asiaa. Ajatelkaa Ruotsalalaista joka pitäisi palopuheita Suomen kielen hyväksi jostain tulivuoren kupeelta.. HuHuh, sairasta......

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

#1

Orkille hiukan perustietoa: Ruotsin kieli on ainoa pakollinen oppiaine läpi koko suomenkielisen koulutusjärjestelmän peruskoulusta yliopistoon. Siitä syystä sitten kansa on ottanut käyttöön käsitteen pakkoruotsi.
Ei edes suomenkielisten omalla äidin kielellä ole sellaista asemaa suomenkielisten omissa kouluissa.

Jos liikunta,musiikki tai laskento olisi pakollinen oppiaine läpi koko suomenkielisen koulujärjestelmän varmasti niihinkin liitettäisiin etuliite pakko. Nyt ei ole ja siksi sellaista etuliitettä niistä ei käytetä. Kyllä kansa vaan on viisasta.

Käyttäjän kangaro kuva
Ros-Britt Kangas

#9:Kyllä äidinkielen taito ja suoritustakin vaaditaan ihan yliopistoon asti. Läpi koko koulutuksen.

Örkki (nimimerkki)

#9 Kyllä liikunta ja kuvaamataito ovat pakollisia ihan läpi sekä peruskoulun että lukion. Ruotsia ei sentään lueta ala-asteen ensimmäisillä luokilla.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

#10

Äidinkieli ei ole pakollinen oppiaine suomenkielisissä yliopistoissa. Sen sijaan virkamiesruotsin kurssi on pakollinen.

Toki yliopistoja edeltävissä opinnoissa,mutta kirjoitinkin "läpi koko suomenkielisen koulujärjestelmän" ainoa pakollinen oppiaine on ruotsin kieli.

Se on todella erikoista,että ruotsi ohittaa tärkeydessään jopa suomenkielisten oman äidinkielen tuossa mielessä!

Kyllästynyt (nimimerkki)

Ote pakkoruotsiväitteitä käsittelevältä sivulta:

Väite:

Pakkoruotsi on käsitteenä virheellinen. Tai sitten voitaisiin yhtä hyvin puhua pakkouskonnosta, pakkomatematiikasta, pakkomistätahansa.

Variaatioita:
Matematiikkakin on pakollinen.
Miksi puhutaan pakkoruotsista?

Vastaväite:

On aivan eri asia velvoittaa opettelemaan universaaleja aineita, kuten matematiikkaa, kuin jonkin kielivähemmistön kieltä, jota joidenkin Suomen rannikkokuntien lisäksi puhutaan vain lahdentakaisessa naapurimaassa.

Suomen kouluissa opetetaankin pakkoruotsin lisäksi muita aineita, joiden olisi eräiden mielestä hyvä olla vapaaehtoisia. Usein on nostettu esiin pakkouskonto, pakkomatematiikka, pakkohistoria ja muutamia muita. Pakkouskonnosta on taidettu jo päästäkin. Jos niistä muista jotkut olisi saatava vapaaehtoisiksi, niin ymmärrän kyllä, jos joku ryhtyy vaatimaan niiden vapaaehtoiseksi saattamista. Mutta jonkin toisen huonon pakkoaineen olemassaolo ei vielä mitenkään ratkaise pakollisen ruotsin opetuksen asiaa suuntaan tai toiseen. Yksi vääryys ei oikeuta toista vääryyttä. Vaikka ehdottomasti vapaaehtoisiksi muutettavia huonoja pakkoaineita olisi tusina, ne eivät olemassaolollaan tekisi pakkoruotsista yhtään parempaa kuin se on.

Esimerkkinä käytetyn matematiikan universaalisuus selittyy sillä, että matematiikka pätee ja on käyttökelpoinen missä tahansa. Ruotsin kielen käyttökelpoisuus rajoittuu sinne, missä ruotsin kieltä käytetään.

Joidenkin kouluaineiden pakollisuudelle on hyvät perusteet, toisille taas ei. Pakkoruotsille ei ole Suomessa hyviä perusteluja, kuten yleishyödyllisyys, joka taas Ruotsissa asuvalle olisi ilmeinen peruste.

Yleishyödyllistä on se, mistä yleisesti on hyötyä. Esimerkiksi ruotsin kielen osaamisen hyödyllisyys Ruotsissa on aivan eri luokkaa kuin Suomessa. Samoin suomen kielen osaamisen hyödyllisyys Suomessa on aivan eri luokkaa kuin Ruotsissa.

http://modeemi.cs.tut.fi/~no/pakkoruotsi.html

M-T Heikka

Kyllä minä ymmärrän sen, että pakkoruotsia te vastuttatte.

Minäkin pidän "vieraista" kielistä eniten ruotsista. Se sopii suomalaisen suuhun paremmin kuin englanti, missä on se "thö", ja muutenkin se on epäkodikas kieli. Näin vaikka minulla onkin mummo amerikan mailta, ei se vain ole geeneissä se THE.

En ole kovin varma näin tornionlaaksolaisena siitä, että onko se pakkoruotsi hyvä vai huono asia. Ruotsi on kumminkin maana sellainen pehmokulttuurinen, niin että siinä mielessä...En miekään koe yhteisyyttä ruotsinsuomalaisiin härskaappeihin, ja siinä mielessä on kyllä outoa, ettäyhtä kielivähemmistöä niin suositaan. Miksi ei saamelaisia, miksi ei mustilaisia?

http://www.youtube.com/watch?v=DlEOdJJSy3U

M-T Heikka

pöh, kun tuli paljon virheitä kirjoitukseen...en siis koe suomenruotsalaista härskaappia omakseni, mutta Ruottin puolen ihmisissä ei haittaa, vaikka välilä ruottiaki puhuva. Mie vastaan suomeksi heille. Meillä oli joskus nuoruuteni Torniossa sellainen tapa, että jos törmättiin ruotsalaisiin, niin jokainen puhui omaa kieltään, koska se on helpompaa niin. Siski mie ällistyin ja loukkaannuin suuresti siitä, kun Haaparannalla vanhusten palvelutalossa (tätini oli siellä) minulle eräs hoitaja sanoi vihaisesti: miksi et puhu ruotsia vaikka osaat. Silloin minullakin nousi karvat pysthöön. Mie en puhu ruotsia, jos vastapuoli ymmärtää suomea.

Akateeminen pätkätyöläinen (nimimerkki)

Pakkoruotsi (tvångsvenska) on erittäin sopiva nimitys peruskoulun ruotsin opetukselle. Pakkoruotsin kannattajien vetoaminen siihen, kuinka "koulussa on paljon muitakin pakollisia aineita", on päivänvaloa kestämätön silmänkääntötemppu.

Esim. matematiikka on pakollinen aine, mutta siitä ei voi puhua "pakkomatematiikkana". Ei ole olemassa erilaisia matematiikkoja, joista yksi on pakollinen ja loput oppilaan valittavissa. Sen sijaan ruotsin kieli on yksi vieras kieli lukuisten muiden joukossa. Oppilas saa valita vapaasti, mitä vieraita kieliä haluaa opiskella, mutta ruotsin kohdalla valinnanvapautta ei ole. Siksi on perusteltua sanoa ruotsia pakkoruotsiksi.

James Hirvisaari

Minusta olisi hyvä, jos ne, jotka ovat aiheettomasti pahaa puhuneet, korjaisivat asian ja nimenomaan niille, joille ovat virheellistä informaatiota jakaneet. Se olisi moraalisesti oikein ja vähintä, mitä voin toivoa. Mutta minun ei siitä tarvitse tietää sen enempää. Anteeksi ei tarvitse pyydellä.

suomalainen (nimimerkki)

James: "Minusta olisi hyvä, jos ne, jotka ovat aiheettomasti pahaa puhuneet, korjaisivat asian ja nimenomaan niille, joille ovat virheellistä informaatiota jakaneet."

Tarkoitat siis RKP:n johtoa ja sitä lähellä olevia ruotsinmielisiä.