James Hirvisaari - Suomi on suomalaisten maa Kansanedustaja. Suora ja lahjomaton.

LAKIALOITE - laki perustuslain muuttamisesta - sitovat kansanäänestykset

Lehdistötiedote 11.2.2014
Julkaisuvapaa

Kansanedustaja James Hirvisaari (m11) on laatinut lakialoitteen sitovien kansanäänestysten järjestämiseksi Suomessa. Sveitsissä suoralla demokratialla on jo pitkät perinteet, ja esimerkiksi viime sunnuntaina Sveitsin kansa äänesti maahanmuuttopolitiikan kiristämisen puolesta.

- Samalla tavalla myös Suomessa pitää kansan saada päättää asioista eli sitovilla kansanäänestyksillä. Kansalaismielipide on otettava huomioon kaikessa päätöksenteossa. Hallitus jyrää nyt räikeästi esimerkiksi kuntapolitiikassa, sanoo Hirvisaari, joka on myös yksi tämänpäiväisen välikysymyksen allekirjoittajista.

- Kansanäänestyksiä on järjestettävä sekä valtiovallan toimesta että kansalaisaloitteiden pohjalta, Hirvisaari vaatii.

Perustuslain mukaan valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle. Nykyinen edustuksellinen demokratia on kuitenkin puutteellinen, koska sen kautta tehtävät päätökset eivät välttämättä toteudu kansan enemmistön tahdon mukaisina.

- Perinteinen poteropolitiikka yhdistää vain samanmielisiä, mutta muutospuolue ajaa poliittisen järjestelmän ja kulttuurin muutosta: se yhdistää myös eri tavoin ajattelevia ihmisiä. Kun kaiken perustana on suora demokratia eli kansalaismielipiteen aito kunnioittaminen, kansanedustajista tuleekin kansan edustajia, Hirvisaari muotoilee.

Liitteenä lakialoite (Laki perustuslain 2 ja 53 §:n muuttamisesta)

Lisätiedot:

James Hirvisaari
Kansanedustaja
+358 9 432 3045

Lutfija Saarni
Kansanedustajan avustaja
+358 9 432 4045

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat