James Hirvisaari - Suomi on suomalaisten maa Kansanedustaja. Suora ja lahjomaton.

Sananvapauden punnintaa

Tiesittekö, että Suomessa lakipykälien mukaan pelkkä MIELIPIDE voi olla rikollinen. Mielipiteen ilmaisemisesta voi siis joutua syytteeseen, ja käytännössä niin tapahtuukin - erityisesti jos kritiikin kohteena on seksuaalinen suuntautuneisuus tai islam.

Maailman toinen valtauskonto islam nauttii jostakin syystä oikeusjärjestelmämme suojaa, mutta sen sijaan kristinuskoa näyttää saavan aivan vapaasti herjata, rienata ja parjata ja ihan kuinka räävittömästi tahansa.

Tarkoitan siis tätä: "Joka asettaa yleisön saataville tai muutoin yleisön keskuuteen levittää tai pitää yleisön saatavilla tiedon, MIELIPITEEN tai muun viestin, jossa uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin ryhmää rodun, ihonvärin, syntyperän, kansallisen tai etnisen alkuperän, uskonnon tai vakaumuksen, seksuaalisen suuntautumisen tai vammaisuuden perusteella taikka niihin rinnastettavalla muulla perusteella, on tuomittava kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi."
(RL 11:10)


Esimerkkejä

Jos joku kirjoittaisi vaikkapa näin, että "varastelu ja muiden ihmisten siivellä eläminen on romanialaisten mustalaisten geneettinen ominaispiirre", se olisi valtakunnansyyttäjänviraston mielestä luultavasti rikollinen mielipide.

Sen sijaan suomalaisten haukkuminen lienee ihan luvallista väittämällä esimerkiksi juopottelun ja vaimonhakkaamisen olevan suomalaisten geneettinen ominaispiirre. Tähän kaksoisstandardiin Jussi Halla-aho aikoinaan terävästi puuttui.

Myös ilmaus "homot ovat sairaita" toisi luultavimmin rikossyytteen, mutta samasta asiasta voinee vapaasti esittää kysymyksen muiden punnittavaksi esimerkiksi tähän tapaan: "VOISIKO homous olla seksuaalinen kehityshäiriö?"

Ja jos joku ilmaisee inhoavansa islamia esimerkiksi naista alistavan kulttuurin tähden, se ei liene rikollista. Mutta sanomalla kaikkien muslimien olevan esimerkiksi raiskaajia, kynnys on ylitetty.

Eli kaikki negatiiviset YLEISTÄVÄT VÄITTÄMÄT ovat valtakunnansyyttäjänviraston mielestä rikollisia. Ei ole merkitystä silläkään, ovatko ne tosiasiaväittämiä vai satuja. Sen sijaan valtaväestöä koskevat yleistävät väittämät, olivat ne kuinka törkeitä tahansa, eivät johtane syytteisiin.


Summaus

Kritisointi ei sinänsä ole kiellettyä. Jos haluaa kritisoida, on kuitenkin osattava asetella sanansa äärimmäisen tarkasti oikein ja välttää negatiivisia yleistyksiä kokonaisista kansanryhmistä. Jos ilmaisu on epäselvä tai puutteellinen, valtakunnansyyttäjänvirasto tulkitsee tekstin helposti vahingoksesi. Ja on hyvä pitää mielessä sekin, että median tapaan oikeuslaitos on tunnetusti täysin huumorintajuton.

 

jameshirvisaari.com

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat