James Hirvisaari - Suomi on suomalaisten maa Kansanedustaja. Suora ja lahjomaton.

Hyvän tuulen kunta

Arvoisa puheenjohtaja,

Aivan aluksi kun nyt vielä muistan niin kannatan lämpimästi Hanna Hasalan erinomaista esitystä.

Tämä lyhyt noin kahden minuutin puheenvuoroni on lähinnä yleisluontoinen katsaus aiheeseen.

Asikkalan kunnan taloustilanne on koko maahan verraten melko siedettävä, mutta valtiovallan ja siis hallituksen toimenpiteiden vuoksi tulevaisuus ei pienissä kunnissa näytä upealta. On luvattu, että esimerkiksi kuntien pakkoliitoksia ei tule, mutta kuntien taloutta kuristamalla ne ajetaan sietämättömään ahdinkoon - ja ensimmäisenä kärsijänä on usein kyläkouluverkko.

Taustalla on tietenkin ajatus, että kuntien velvoitteista ei tulla selviämään ilman suurempia yksiköitä. Itse ajattelen niin, että kyse on moraalittomasta poliittisesta vallanhimosta, jossa kokonaisuutta ei edes haluta hallita reilun pelin hengessä, vaan huimalla kiireellä edetään ja tehdään valtavia mullistuksia, nyt kun siihen on tilaisuus. Toisaalta valtaa on toki käytettävä silloin kun se on mahdollista, kuten arvoisa puheenjohtajakin on maininnut, eli ei siitä pidä liikaa ketään moittia. Politiikka on kuitenkin syvimmiltään aatteiden kilpailua, eikä mitään sen vakavampaa.

Asikkalan kunnan taloudenhoito on ollut pitkään hyvissä käsissä ja kaikin tavoin hyvällä mallilla, mutta tulevien vuosien uhkat ja paineet ovat kovat, ja nyt pohditaan juuri talouden tasapainottamisen konkretiaa. Sen haluaisin varsin painokkaasti sanoa, että tulevaisuuden suhteen mikään ei kuitenkaan ole vielä kirkossa kuulutettu. Kuten monissa muissakin kriittisissä kysymyksissä, vasta seuraavien eduskuntavaalien tulos on kuntien kannalta ratkaiseva. On nimittäin niin, että valtion varoja on täysin mahdollista suunnata aika lailla toisella tavoin kuin nykyhallitus tekee.

 

Arvoisa puheenjohtaja,

Yhdyn täysin Mira Niemisen puheenvuoroon, eli panostetaan maaseutuelämiseen ja kyläkouluihin kunnan imagon nostamisen keinona, ja - hyvät ystävät - uskotaan tulevaisuuteen. Asikkala on todellakin hyvän tuulen kunta, ja pidetään siitä lujasti kiinni.

 

(Puhe Asikkalan kunnanvaltuustossa 17.6.2013)

 

jameshirvisaari.com

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat