James Hirvisaari - Suomi on suomalaisten maa Kansanedustaja. Suora ja lahjomaton.

Ketut ja konnat

Olen huomannut, että ihmiset ovat mukana politiikassa kovin erilaisin motiivein. On paljon kansalaisia, jotka ovat halunneet vilpittömästi kantaa kortensa kekoon yhteisten asioiden hoitamisessa. He ovat havainneet yhteiskunnassa epäkohtia, joihin ovat halunneet puuttua. Arvoihinsa sopivan puolueen löydettyään he ryhtyvät vaikuttajiksi. Usein arvot ovat perua lapsuuden kodista.

Aika moni on lähtenyt politiikkaan puolivahingossa, pelkästään sen takia, että joku on sattunut pyytämään esimerkiksi kuntavaaliehdokkaaksi. Sittemmin harrastuksesta onkin tullut intohimo. Politiikka vie helposti mukanaan. Se on erittäin sosiaalista toimintaa, jossa voi oikeasti vaikuttaa asioihin ja olla tiiviissä yhteydessä mitä erilaisimpien ihmisten kanssa. Mutta hiljainen puurtajakin on tärkeä. Jokainen, joka on rivissä, on vahvuudessa. Itse arvostan kaikkia, jotka uskaltavat laittaa itsensä likoon ja antautua julkisen, joskus julmankin, arvostelun kohteeksi. Siinä tarvitaan paksua nahkaa.

Valitettavasti politiikka tuo esiin myös rumimman puolen ihmisistä. Aluksi kaikki voi olla ihanteellista, mutta uran edetessä ystävästä ja aatetoverista tuleekin kilpailija, joka pitää kammeta pois pelistä hinnalla millä hyvänsä. Kun sopiva tilanne tulee, piilevä vallanhimo nostaa päätään. Jotkut nauttivat toisten nöyryyttämisestä ja kyykyttämisestä. Joillakin asema nousee pahasti hattuun. Joillakin on tavaton tarve olla ihan koko ajan äänessä, mutta kuunteleminen on kovin vieras laji. Joku saattaa pyrkiä päättäjäksi pelkästään omien etujensa ajamiseksi. Sellainen paistaa aina selvästi läpi, mutta siihen on hyvin vaikea puuttua. Vinoilijahan voi joutua jopa syytteeseen kunnialoukkauksesta.

Vanhat ketut tietävät niksit. Sinisilmäisiä on helppo jekuttaa ja johdattaa harhaan. Vaikka politiikka on parhaimmillaan aatteiden rehtiä kilpailua, reiluus on usein kaukana. Jotkut käyttävät muiden nujertamiseen sodankäynnin strategiaa, suunnitelmallista toisten nujertamista kyseenalaisin konstein, harhauttamista, filunkia, valheita, henkisiä painostuskeinoja, selkään puukotuksia tilaisuuden tullen ja kampittamista heti kun mahdollista.

Konnat toimivat pimeässä. Konnat eivät jätä jälkiä. Konnat käyttävät korkeintaan puhelinta. Häikäilemättömimmät konnat pääsevät valitettavasti usein pitkälle, kun taas sävyisät yksilöt väistyvät liian helposti taka-alalle.

Itse olen halunnut muuttaa kulttuuria avoimemmaksi. Jätän jäljen joka paikkaan. En vierasta sähköpostia enkä tekstiviestejä, en panttaa tietoa. Haluan, että kaikki toimintamme on rehellistä ja informaatio totuudellista. Olen mikä olen, suora ja lahjomaton. En ryhdy vänkäämään sivuseikoista, vaan pidän aatetta tarjolla ja kokoan yhteen niitä, jotka ovat asioista kanssamme samaa mieltä. Haluan puolustaa omiani. Puolustan perhettäni, puolustan uskoani, puolustan arvojani. Puolustan alaisiani ja puolustan työnantajaani. Niin myös politiikassa: haluan puolustaa puoluettani, kuntaani, maakuntaani ja maatani - yhdessä toisten kanssa.

Pahanpuhujia en voi arvostaa. Pahanpuhujilla on musta sydän. Pahanpuhujilla on paha tahto. Pahanpuhujat myös kirjoittavat. Pahanpuhujat eivät rakenna vaan hajottavat. Sellaiset toimittavat paholaisen virkaa.

Mielestäni hyvä poliitikko on rehellinen ja luotettava, kielellisesti ja sosiaalisesti lahjakas ihmissuhdetaituri, joka ymmärtää verkostoitua ja pitää hyviä suhteita joka suuntaan. Hyvä poliitikko on ennakoiva, tarkan tilannetajun omaava ja päämäärätietoinen johtaja. Hyvä johtaja on yhtä aikaa lempeä ja luja. Hän panostaa ilmapiiriin ja osaa motivoida omia joukkojaan antamaan kaikkensa ja olemaan mielellään mukana. Tämä korostuu varsinkin talkootyyppisessä toiminnassa, jota politiikkakin enimmäkseen on.

Politiikassa moni toteuttaa kutsumustaan, mutta minut on elämä täydellisesti yllättänyt.

 

(Julkaistu Seutunelosissa 6.3.2013)

 

jameshirvisaari.com

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat