James Hirvisaari - Suomi on suomalaisten maa Kansanedustaja. Suora ja lahjomaton.

Kiitettävän tyly lausunto

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut,

Kunnanjohtajan laatima lausunto kuntarakennelakiluonnokseen on mielestäni erinomaisen hyvä. Se on kiitettävän suorapuheinen ja ilmaisee selkeästi nihkeän suhtautumisemme valtiovallan pakkotoimiin.

 Juuri pari vuotta sitten kuntarakenteita selviteltiin UusiKunta-villityksen yhteydessä, ja nyt tässä ollaan taas selvityksien edessä. Tämä on pöyristyttävää pakkovaltaa ja verrattavissa Euroopan Unionin röyhkeyteen eli selvitellään ja äänestellään niin kauan että saadaan tahto läpi.

 Lausunto on varsin kattava ja poikkeuksellisen asiantunteva. Siinä on aivan erinomaisia ilmauksia, kuten

 
Asikkalan kunta paheksuu selvityspakkoa ja pitää sitä kuntien rahan ja ajan hukkana.”

Asikkalan kunta paheksuu esitettyä pakkoaikataulua eikä aio omalta osaltaan esittää yhdistymistä tässä aikataulussa.”

Asikkalan kunta paheksuu kuntajakoselvityksen teettämistä vastoin kunnan omaa tahtotilaa ja ilmoittaa, että valtiovarainministeriön mahdollisesti määrätessä erityisestä kuntajakoselvityksestä Asikkalan kunta ei aio osallistua, auttaa tai maksaa selvitystä miltään osin.”

 

Arvoisa puheenjohtaja,

Eikö olekin harvinaisen selvää tekstiä! Ja vielä:
 

Asikkalan kunta paheksuu kokonaisuutena lakiluonnoksen määräaikoja ja menettelytapoja.”

Asikkalan kunta paheksuu lakitekstiluonnoksen esitystä päätösvallan siirtämisestä kuntajaotuksessa pois asianomaiselta kunnalta.”

Asikkalan kunta paheksuu sitä, että osakuntaliitoksia toteutetaan lähinnä pienemmästä kunnasta isompaan eikä kuntalaisten omaa mielipidettä oteta huomioon. Kaikessa demokraattisessa toiminnassa päätökset tulisi tehdä kansalaisten tahdon mukaisesti.”


Mielestäni tuo kansalaisnäkökulman huomioon ottaminen ja sen sisällyttäminen lausuntoon on aivan äärimmäisen tärkeä seikka. Lisäksi lausunnossa annetaan ohjeistusta aivan oikeaan suuntaan:


Asikkalan kunta korostaa
, että valtion tulee kunnioittaa kunnallista itsehallintoa ja tekemiään sitoumuksia ja pidättyä pakkokeinoista sekä muusta kunnallisen itsehallinnon rajoittamisesta, kuten väestöpohjarajoista sekä yksityiskohtaisesta laki- ja normiohjauksesta.

 

Arvoisa puheenjohtaja,

Joku voi arastella ja miettiä, lieneekö tuo nyt liiankin tylyä tekstiä, mutta me olemme nyt itse melkoisen tylytyksen kohteena. Tässä on nyt pantava riittävän kovaäänisesti vastaan, ja hempeilemällä se ei onnistu. Kuntia kyykyttävän valtiovallan edessä ei pidä olla laisinkaan kontillaan, vaan meidän on syytä lujasti puolustaa oikeuttamme päättää itse asioistamme. Olemme nyt aivan viimeisellä rajalla itsenäisyytemme säilyttämisen suhteen. Sen takia meidän pitää näkyä ja kuulua, eli nyt pitää olla kova kovaa vastaan ja laittaa luu kurkkuun pakkovallalle!

Lausunnosta menee terä, jos ilmauksia muka kohteliaisuussyistä lievennetään. Asikkala voi aivan hyvin olla eturintamassa siinä airuessa, joka puolustaa kuntien itsenäisyyttä ja omaa päätäntävaltaa. Iloitsen siitä, että Asikkala on muutenkin saanut kiitettävästi äänensä kuuluviin valtakunnassa, vaikka mediassa ja varsinkin maakuntalehdessä meitä leimataan kapinallisiksi. Minä katson, että itsenäisyyden puolustajat ovat aina sankareita eivätkä kapinallisia, niin valtakunnan tasolla kuin kuntatasollakin.

Kaikista kitinöistä huolimatta Asikkala luo rohkeudellaan positiivista julkisuuskuvaa. Kunhan vain vielä mediakin pysyisi totuudessa ja asialinjalla.

Kuten olen aiemminkin täällä sanonut, on päivänselvää, että kuntarakenneselvitysten taustalla on nyt kaupungeissa suurinta valtaa käyttävien kokoomuksen ja sosialidemokraattien häikäilemätön vallanhimo. Maaseutukunnissa asetelma on erilainen, mutta ilmiselvästi täälläkin tehdään hallituspolitiikkaa - enkä minä siitä ketään tietenkään moiti, mutta se on hyvä meidän kaikkien ymmärtää. On tärkeää, että meillä on oikea ja luotettava tilannekuva.

 

Arvoisa puheenjohtaja,

Tästä aiheesta riittäisi juttua vaikka kuinka paljon, mutta koska nyt on kyse lausunnosta ja sen hyväksymisestä, tämä riittäköön. Minä en keksi, kuinka mitenkään voisimme lausuntoa paremmaksi viilata.

 

(Puhe Asikkalan kunnanvaltuuston kokouksessa 5.3.2013 - Lausunto hyväksyttiin)

 

jameshirvisaari.com

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat